over mij
over mij
De korte versie:
- Hannelore, geboren in 1984
- Gehuwd en mama van 2 dochters
- Duurzaamheid als uitgangspunt, zowel op persoonlijk als professioneel vlak
- Opleiding: Romaanse Talen (vorige job: onderwijs) en Bakker, banketbakker en chocolatier
- Graag bezig met creatief handwerk: bakken, kledij naaien, eigen verzorgingsproducten maken, tuinieren, tekenen, …
- Passie voor taal, literatuur, kunst, cultuur en geschiedenis
- Een allergievriendelijke thuisbakkerij was mijn project voor bedrijfsbeheer in de bakkersopleiding 10 jaar geleden. De cirkel is rond 😊
En, voor wie net als ik graag leest, de iets langere versie:
Ik ben Hannelore en al zo’n 20 jaar gebeten door het bakken. Mijn professionele weg leidde eerst naar het onderwijs, waar ik me 15 jaar heb uitgeleefd in mijn passie voor talen.
Toen ik in 2014 geen zicht had op werk voor dat schooljaar, besloot ik om me even toe te spitsen op die andere passie. Ik volgde de voltijdse opleiding "Bakker, banketbakker en chocolatier" bij Syntra West, en behaalde in juni 2015 dus een extra diploma.
Tijdens dat jaar bleek één van onze dochters intolerant aan koemelk en tarwe. De zondagse pistolet of boterkoek van bij de bakker was plots geen optie meer voor haar. Gelukkig leerde ik die intussen zelf maken, en zo begon ik te experimenteren met andere graansoorten en zonder zuivel. De haalbaarheidsstudie die ik op het einde van de opleiding moest voorstellen, was dan ook opgebouwd rond een thuisbakkerij met een allergievriendelijk aanbod. Ik liep dus al 10 jaar met deze droom rond, en nu werd die eindelijk werkelijkheid!
In diezelfde periode begonnen we thuis ook meer en meer stil te staan bij onze ecologische voetafdruk, en onze levensstijl stapsgewijs aan te passen om die te verkleinen. Ik trok dit door in mijn gebak door meer plantaardige ingrediënten te gaan gebruiken. Daarnaast testte ik ook andere allergievriendelijke recepten uit. De principes en gebakjes uit de klassieke opleiding die ik aan Syntra kreeg, zette ik zo naar mijn hand, in overeenstemming met mijn ecologische visie, en mijn droom om lekkere taart te maken voor iedereen.
Waar mijn eerste probeersels met het vegan bakken (toch al meer dan 10 jaar geleden) niet altijd even smaakvol waren, durf ik nu te zeggen dat mijn gebak even lekker is als klassieke patisserie. Mijn prioriteit blijft altijd de smaak. Ik streef ernaar dat iemand zonder intolerantie of die niet plantaardig eet, mijn taartjes ook gewoon heerlijk vindt, en helemaal niet proeft dat ze ‘anders’ zijn. Dus zeg maar vaarwel aan eventuele vooroordelen, en laat je verleiden door een stukje taart met minder impact op mens en klimaat!